ZZP'er die aan het bellen is over 4G.

Bellen via wifi of 3G/4G wordt steeds beter

Mobiel internet wordt steeds sneller. Sms’jes hebben we ingeruild voor WhatsApp en het wordt hoog tijd dat we ook gaan bellen via het veel snellere en betere internet. Dubline Telecom neemt in Nederland het voortouw.

De meeste gesprekken gaan namelijk nog via oude mobiele en vaste telefoonnetwerken. Die zijn langzamer, waardoor het langer duurt om verbinding te maken en de geluidskwaliteit lager is. Ook zijn ze vaak minder stabiel en weten ze niet altijd de binnenkant van uw huis te bereiken. Daarom is er nu ‘VoIP’, ‘VoLTE’ en ‘VoWifi’, afkortingen voor Voice Over IP, Voice Over LTE en Voice Over Wifi. In gewoon Nederlands is het bellen via 3G, 4G of wifi.

Heeft uw een tweede telefoonnummer van Dubline op uw smartphone, dan zoekt uw toestel voor dit telefoongesprek geen verbinding met de oude netwerken, maar pakt het razendsnelle wifi-netwerk dat u waarschijnlijk thuis of op kantoor hebt. Bent u onderweg, dan kiest het toestel voor 3G of 4G.

Wat zijn de voordelen van bellen via wifi of 3G/4G?

Bellen over wifi heeft verschillende voordelen ten opzichte van een normaal telefoongesprek. Vooral het bereik gaat er doorgaans flink op vooruit. De kans is groot dat u doorgaans maar matig bereik heeft midden in uw huis of kantoorpand. Het telefoonbereik kan immers nauwelijks door dikke muren en andere stoorzenders dringen. Bij bellen over wifi legt u via uw lokale internetverbinding contact met het telefoonnetwerk.

Ook gaat de geluidskwaliteit van uw gesprek omhoog. Providers noemen het ‘hd-audio’, maar het komt erop neer dat uw gesprekspartner net wat helderder klinkt. Net wat minder ruis, minder last van achtergrondgeluid en verstaanbaardere klanken. Tot slot gaat het maken van de verbinding net wat sneller, al merkt u dat waarschijnlijk nauwelijks. Duurt het normaal een paar seconden voor de telefoon van een ander overgaat, met bellen over wifi is de verbinding binnen een seconde gelegd.

Bij bellen over 4G gelden grotendeels dezelfde voordelen. U heeft beter en consistenter bereik, het gesprek klinkt helderder en u legt sneller verbinding. Met bellen over 4G blijft uw internetsnelheid gewoon behouden.

Wat heb ik nodig om te bellen via wifi of 3G/4G?

Het enige wat u nodig heeft is een smartphone (iOS of Android) en een stabiele internetverbinding via wifi en 3G/4G. Zit u met uw data-abonnement goed bij uw huidige mobiele telecom provider, dan blijft u gewoon bij  deze provider. Het maakt namelijk niet uit. Dubline werkt altijd! U downloadt de app van Dubline Telecom in de App Store of Google Play Store en binnen 3 minuten kunt u bellen met en gebeld worden op uw nieuwe telefoonnummer. U kunt er tijdens het aanmeldproces ook voor kiezen om uw bestaande telefoonnummer over te zetten op uw mobiel.

Is bellen via wifi en 3G/4G gratis?

Nee, zelfs als u uw eigen wifi-netwerk inzet, betaalt u nog wel voor de gemaakte belminuten. Deze zijn 2 cent per minuut voor een gesprek naar een vast nummer en 5 cent naar een mobiele nummer. Voor een paar euro belt u overigens een paar uur per maand. Gebeld worden kost niks. Bij bellen of gebeld worden via 3G/4G wordt het gesprek wel verrekend met uw databundel. Eén minuut bellen met Dubline kost ongeveer een 0,5 Mb.

En…is het de moeite waard?

Naast de hierboven beschreven kwalitatieve aspecten kent een extra telefoonnummer op uw mobiel natuurlijk nog veel meer voordelen. Zo heeft u overal en altijd de beschikking over twee telefoonnummers. U bent overal bereikbaar zonder ingewikkelde en dure doorschakelingen. Het vaste nummer geeft uw bedrijf een professionele uitstraling en u weet hoe u uw telefoon moet opnemen; wordt u gebeld op uw vaste nummer, is het voor zakelijke doeleinden, is het op uw 06 nummer, dan is het privé. En zo zijn er nog wel een paar goede redenen om uw zakelijke, vast lijn gewoon op uw mobiel te zetten.

Zoals we nog geen 6 jaar geleden massaal sms (via een provider-gebonden telefoonnetwerk) hebben ingeruild voor het betere, snellere, en goedkopere WhatsApp (via elk willekeurig datanetwerk), wordt het tijd dat we het bellen via een traditioneel telefoonnetwerk gaan inruilen voor het betere, snellere en goedkopere Dubline.