Drie tips om van thuiswerken een succes te maken

Of je het nu juist prettig vindt of niet, thuiswerken is in deze tijd heel normaal geworden. Toch zijn er veel mensen die worstelen met thuiswerken. Ze zijn sneller afgeleid of hebben moeite met online contact onderhouden met collega’s of klanten. Daarom delen wij drie tips met je, om van thuiswerken een succes te maken. 

1. Zorg bij thuiswerken voor genoeg discipline

Om thuiswerken succesvol te maken heb je genoeg discipline nodig. Zonder discipline heb je wellicht moeite om jezelf aan het werk te krijgen. Maar wanneer je thuis werkt verwacht je werkgever ook dat je werk verricht. Hoe zorg je dan voor genoeg discipline?

  • Maak goede afspraken met jezelf en wijk hier niet vanaf. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je om 09.00 aan het werk bent en plan wat je die dag allemaal wilt doen.
  • Stel doelen voor jezelf. Op deze manier krijg je zin om aan de slag te gaan.
  • Gun jezelf ook af en toe de vrijheden die thuiswerken je bieden. Krijg je even niets uit je handen, neem dan een pauze. Na deze pauze kun je weer gefocust aan de slag. Wil je lekker in je huispak werken? Doe dat dan ook, je zit namelijk thuis!

2. Probeer een paar uur gefocust achter elkaar te werken

Wanneer je thuis werkt moet je je uren maken. Je kunt alleen alles af krijgen uit je agenda of van je to-do-list als je regelmatig lekker door kunt werken. Het is daardoor praktisch als je blokken reserveert waarin je in de flow kunt komen en niet gestoord wordt.

Dat niet storen is soms lastig wanneer je thuis werkt omdat er allerlei afleidingen zijn. Misschien lopen er wel kinderen rond, of ga je liever huishoudelijke klusjes doen. Er is ten slotte niemand die tegen je zegt dat je aan de bak moet. Probeer regelmatig een paar uur achter elkaar te werken zonder afleiding. Op deze manier geef je jezelf de kans om het beste uit jezelf te halen en voel je je lekker productief. Hoe je dit kunt doen?

  • Plan blokken in zonder afleiding van minimaal twee uur achter elkaar.
  • Schakel alle afleidingen uit. Geen mail, geen telefoon, geen WhatsApp.
  • Zorg dat je alles wat je nodig hebt, bij de hand hebt. Een lekkere snack, genoeg drinken en al je papieren en andere benodigdheden.
  • Laat anderen weten dat je thuis werkt en liever niet gestoord wilt worden. Kinderen, je partner en buren willen hier vast rekening mee houden.

3. Houd genoeg contact met je collega’s, zakelijke netwerk en klanten

Wanneer je normaal gesproken iedere dag met je collega’s of zakelijke partners in contact bent, de dag door spreekt, een korte of lange vergadering hebt kan thuiswerken opeens wel heel eenzaam zijn. Je hebt niemand om je heen waar je even mee kunt sparren. Blijf daarom gewoon in contact met je collega’s die misschien ook thuis werken of juist wel op kantoor aanwezig zijn.

Op kantoor heb je ook niet continu contact met je collega’s en sluit je je wanneer er even gefocust gewerkt moet worden af. Door even ergens anders te gaan zitten of door een koptelefoon op te zetten. Zoals beschreven in tip twee, moet je dit thuis ook doen. Op de momenten wanneer je niet gefocust aan het werk bent, dan ben je bereikbaar voor je collega’s, zakelijke contacten en klanten.

  • Vergaderingen kunnen gewoon doorgaan. Dit kun je doen door middel van video- of een conference call waar je meerdere mensen in toevoegt.
  • Zorg dat er een altijd een contactpersoon is die telefoontjes aan kan nemen. Je bent namelijk niet van de aarde verdwenen, maar gewoon even niet op kantoor. Blijf dus beschikbaar. Dit kun je doen door een telefoon door te schakelen of een tweede nummer op je telefoon.  
  • Communiceer met elkaar via WhatsApp of bijvoorbeeld Slack. 

Vind je thuiswerken lastig?

Vind je het lastig dat je (verplicht) thuis moet werken? Bespreek dit dan gewoon met je collega’s of werkgever. Vind je het wel heel stil thuis en mis je wat reuring? Je kunt ook in een coworking space een plekje huren. Hier zitten dan wel geen collega’s maar kom je misschien wel in een flow omdat iedereen hier aan het werk is.

 

Als zo’n plek niet helemaal jouw ding is kun je ook in het koffietentje op de hoek aan de slag. Of zorg ervoor dat de sfeer thuis fijn is, zet een lekker muziekje op, zorg voor lekkere koffie en broodjes en jij maakt van die periode thuiswerken echt wel een succes!